Rakas päiväkirja: tänään olen taas kulkenut.

Pyörällä päiväkotiin!

Kuljen päivittäin pyörällä ja kävellen. Viikottain käytän bussia ja pari kertaa kuussa kuljen Kyytitaksilla keskustaan. Junalla ja lentokoneella kuljen pari-kolme-neljä kertaa vuodessa Helsinkiin. Omaa autoa kaipaan joskus.

Perjantai: Kävelen terapiaan, josta otan Kyytitaksin rautatie-asemalle. Junan extravaunussa matkustan kuusi tuntia Helsinkiin. Ratikalla loppumatka.

Päivän matkat 500 km, päivän hinta 50€

Lauantai: Matkakortti jä kotiin ja ostelen mobiililippuja. Otan ratikan juna-asemalle, josta suuntaan Messukeskukseen. Takaisin tullaan kaverin omalla ihanalla autolla takaisin Töölöön. Illalla ratikan sekä metron kyydissä Hakaniemeen ja takaisin.

Päivä matkat 10 km, päivän hinta 9 €+koirankävelytys

Sunnuntai: Heti aamusta ratikalla juna-asemalle ja junalla ravintolavaunun hulppeassa yläkerrassa leppoisasti Ouluun. Rautatieasemalla matkasta uupuneena kaipaisin omaa autoa. Mietin Kyytitaksin tilaamista, mutta bussi tuleekin ihan kohta!

Päivän matkat 500 km, päivän hinta 45 €

Maanantai: Lapset laatikkopyörällä päiväkotiin. Melkein satoi vettä ja melkein menin itse pyörällä keskustaan, mutta en ihan. Walttikortilla bussimatka 2.20€ per suunta.

Päivän matkat 6 km, päivän hinta 4,40 €

Tiistai: Vien lapset laatikkopyörällä päiväkotiin. Kävelen kouluun ja haen lapset kävellen päiväkodista kotiin. Illalla pyöräilen keskustaan ja takaisin.

Päivän matkat 10 km, päivän hinta 0 €.

Keskiviikko: Kotipäivä. En varmasti liiku tänään mihinkään. Jossain välissä huomaan tenttikirjan kanssa tylsistyneenä haaveilevani omasta autosta ja matkasta jonnekin kivaan paikkaan lounaalle. Tyydyn kuitenkin eiliseen makaronilaatikkoon.

Päivän matkat 0 km, päivän hinta 0 €

Torstai: Vien lapset laatikkopyörällä päiväkotiin ja kävelen kouluun ja takaisin. Illalla pyöräilen keskustaan ja takaisin. Ihana ilma!

Päivän matkat 10 km, päivän hinta 0 €

Perjantai: Huomenna vien lapset rauhassa rattaiden kanssa kävellen rattailla päiväkotiin, esikoinen saa mennä potkulaudalla! Aamupäivästä aion pyöräillä tanssitunnille ja takaisin. Illalla mennään Auton Vapaapäivän kunniaksi Ainolanpuiston leikkipuistoon kyyditsemään lapsia meidän ja muidenkin laatikkopyörillä! 

Päivän matkat 12 km, päivän hinta hinta 0 €

vapaus, viima ja villit värit!

Rakastan autottoman elämän huolettomuutta! Senkun vaan hyppäät bussiin, taksiin tai pyörän satulaan ja perillä kyydistä pois! Ei hankalia taskuparkkeja, ei kalliitta parkkimaksuja, ei huolta, ei edes pientä huolen häivää!

Vielä vuosi sitten maksoimme liikkumisesta vähintään 16 euroa päivässä käytimmepä autoa tai emme. Maksoimme mahdollisuudesta kun nyt maksamme käytöstä. Kun kulkemisesta ei koidu piilokuluja vaan maksun suorittaa aina erikseen, vaikuttaa se yllättävän paljon omaan käytökseen: ”juuri tänään ei tarvi lähteä kauppaan, juuri tänään ei ole pakko päästä kylään, juuri nyt en voi mennä ostamaan sitä viinimarjapensasta”

Autottomuus on kasvattanut minua rauhallisempaan ja rutiininomaisempaan elämään, jossa tyytymisestä tavalliseen ja  juuri tähän on yllättäen tullut tyytymättömyyden sijaan  tyytyväisyyden lähde.

Kävellen päiväkodista kotiin ja vastaan tuli kärpässieni

Autottomuuden myötä minusta on kasvanut myös loistava äiti! En ole koskaan ollut mitään leikkijätyyppiä ja lievitänkin siitä koituvaa syyllisyyttäni nykyään yhteisillä ihanilla laatikkopyöräretkillä!

bussilla kotiin

Toki autoton elämä välillä tökkii eikä hippinä aina niin hilpeää ole. Huomaan kuinka välillä kaipaan autoilevan ihmisen hetkellistä vapauden tunnetta kun voi kaasuttaa motarille ilman sen kummempia suunnitelmia mihin on matkalla.

Olen myös vakavissani miettinyt miten minulle oikein kävisi, jos kaikki minua ympäri kaupunkia ajeluttavat kaverinikin alkaisivat autottomiksi?!? Miten saisin silloin viinimarjapensaan Hietasaaren puutarhalta? Anyone??


Blogipostaus tuotettu yhteistyössä Oulun kaupungin ja Liikkujan viikon kanssa

Mainokset