Viime vuonna listasin meidän perheen tärkeimmät syyt olla ja elää ilman autoa. Lista on erinomainen enkä keksi siihen vajaan vuoden autottoman elämän jäljeen mitään lisättävää – tai poistettavaakaan!

Syyt autottomuudelle:

1. Rahan säästäminen
2. Hyötyliikunnan lisääminen
3. Yhteisen tekemisen ja vapaa-ajan lisääminen
4. Autoilu on pelottavaa ja autottomuus huoletonta
5. Hiilijalanjäljen pienentäminen
6. Voisiko asiat tehdä totutusta toisin?

bussipysäkkiselfie

Neljäs syy on muunmuassa mieheni, ystäväni, naapurini ja tätini mielestä täysin ylimitoitettu syy elää ilman autoa, mutta minkä sitä omalle pelolle ja ahdistukselleen mahtaa?

Minä pelkään autoja, autokuskeja, autossa istumista, autolla ajamista ja ylipäätään koko moottoroitua liikennettä. Olen ihan varma, että 50 vuoden päästä kauhistellaan miten ikinä on ollut edes mahdollista, että ihmiset saivat ajella autoja ja ajelivat niitä vielä mutkaisilla maanteillä satasta toisiaan vastaan! Hui!

Pelkään autoilussa ehkä eniten huonoja kuskeja – ja niitähän riittää! Pahimpia ovat juuri korttinsa saaneet teinit, sairaat ja vanhat ihmiset, humalaiset ihmiset, aineissa ajavat ihmiset sekä tietenkin hurjastelevat keski-ikäiset miehet. Kun auto kulkee satasen alueella yhden sekunnin aikana 30 metriä, kerkeää tekstarin näpyttelyn, juomapullon kaivelun tai takapenkille huutelun aikana jäädä auton alle luokallinen lapsia.

Julkisissa liikennevälineissä ajamisesta huolehtii vastuullinen ja ihana ajamisen ammattilainen. Kun itse ei tarvi ajaa saa ihan rauhassa roikkua somessa, syödä, juoda ja nukahtaa.

linja-autossa

Tulevaisuuden visioissani yksityisautoilu on totaalisen minimaalista ja siitäkin huolehtivat robotit. Kun tulevaisuudessa autoja ajavat vain ammattilaiset ja tietokoneet tulevat kolarit, liikenneonnettomuudet, turhat vammat ja kuolemat vähenemään huomattavasti.

Kyyti tuo ja Kyyti vie 🙂

Pelkään huonojen kuskien lisäksi myös sitä, että auto menee rikki tai hukkaan. Omaisuudesta huolen pitäminen on raskasta, vaivalloista, kallista ja ärsyttävää. Kuinka rasittavaa onkaan maksella katsastus- ja huoltomaksuja? Tai etsiä omaa punaista nissania parkkihallin tuhannesta muusta punaisesta nissanista?!?

Elämä ilman omaa autoa on ihanan huoletonta.

Minun ei tarvitse enää ahdistuen arvailla kanssa-autoilijoiden ajokuntoa, ei huolehtia parkkimaksuista tai paikkailla tolpasta mukaan tulleita naarmuja. Huoletonta autottomasta elämästäni tekee myös se tosiasia, että nykyään taiteilijaminäni saa juoda viiniä missä ja milloin vaan ja ihan niin paljon kuin ikinä huvittaa!

 

Mainokset